Uw loonstrook is als een Adele-ticket, maar minder waard..

Afgelopen vrijdag én maandag zijn de 52.000 beschikbare tickets voor Adele binnen enkele minuten uitverkocht! Een deel van die tickets is vervolgens voor een woekerprijs beschikbaar gesteld op ticketswap, seatwave en vele andere ‘doorverkoopsites’! Dit deed mij gek genoeg denken aan financiële dienstverleners, die precies het tegenovergestelde doen. Die vragen de klant een premiumprijs voor een salarisstrook, om vervolgens de dienst voor de helft uit te besteden aan salarisadministratiekantoren. Hoe zit dat?

Er zijn grofweg twee redenen waarom ondernemers de salarisadministratie uitbesteden aan de accountant, een vals gevoel van zekerheid én een verkeerde associatie. Vele ondernemers hebben bij voorkeur één dienstverlener en één contactpersoon, het is immers moeilijk om een betrouwbare dienstverlener te vinden die jouw onderneming kent, met je meedenkt én die jij dus volledig vertrouwt. Maar is dit gevoel van zekerheid gegrond? De salarisadministratie vormt voor jouw financiële dienstverlener geen kernactiviteit maar een nevenactiviteit. De vraag of jouw financiële dienstverlener over de specifieke kennis en additionele capaciteit beschikt is in dit kader een terechte vraag. Het belonen van jouw personeel vormt immers een belangrijke voorwaarde om te ondernemen, terwijl de salarisadministratie voor jouw financieel dienstverlener slechts een nevenactiviteit vormt. Bovendien vormt het salaris van je personeel de grootste kostenpost, denk je niet dat de salarisadministratie meer focus verdient?

De salarisadministratie is voor vele ondernemers onlosmakelijk verbonden met de financiële administratie. Maar waarom, omdat beiden met cijfers te maken hebben en de naam ‘administratie’ delen? Jouw financiële dienstverlener geeft enkel om de uitgaven die jij maakt aan jouw personeel, niet waarom of waaraan jij geld uitgeeft. Terwijl personeelszaken zich bekommert om jouw personeel en jouw portemonnee door na te gaan welke vormen van belonen fiscaal vriendelijk zijn. De salarisadministratie heeft raakvlakken met zowel de financieel administratie als met personeelszaken, maar moet ons inziens meer verbonden worden met personeelszaken - het gaat toch immers om de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van jouw personeel! De vragen die dan gesteld worden zijn: welke arbeidsvoorwaarden zijn aantrekkelijk voor zowel werkgever als werknemer, welke vormen van beloning leiden naar de gewenste resultaten, wanneer én hoe voer je functioneringsgesprekken, en welke gevolgen jouw bedrijfsvoering en strategie hebben voor je strategische personeelsplanning?

Kortom, ondernemers betalen meer geld voor een dienst wat voor de dienstverlener een nevenactiviteit vormt. De dienst salarisadministratie draait immers niet enkel om een kloppende loonstrookje voor het desbetreffende personeelslid, de fiscus en de boekhouder. De toegevoegde waarde wordt gevormd door het gemak en de zelfredzaamheid van u de opdrachtgever én uw personeelslid, het verlagen van de administratieve lasten, het besparen van geld door kansen in de wet- en regelgeving te benutten én de zekerheid dat u een goed werkgever bent voor uw personeel.

Wilt u weten of uw financiële dienstverlener u de dienst verleent die u én uw personeel verdient? Doe de salarisadministratiescan van SOM!

#salarisadministratie #adele #salarisadministratiescan #toegevoegdewaarde #loonstrook

Featured Posts
Recent Posts