Gek hè, 17 miljoen arbeidseconomen en toch nog werkloosheid!

Het is een terugkerend fenomeen. De discussie rondom de positie van de bondscoach. Zeker als het gaat om een mislukte kwalificatiereeks en het missen van het EK. Plots is Nederland 17 miljoen bondscoaches rijker. Ieder voelt de drang om te vertellen dat een samenhangende tactiek ontbeert, de wissels onbegrijpelijk zijn en de samenstelling van het assistententeam onevenwichtig is. Op dit moment laait er echter een andere discussie op. Een discussie waarin minister Asscher de bondscoach, de flexwet de tactiek en de arbeidsmarkt het voetbalveld is.

Het manifest ‘naar een nieuw Dutch Design voor flexibel en zeker werk’ stelde in 2012 dat flexwerkers meer zekerheid verdienen en werknemers in vaste banen meer flexibel moeten worden op de arbeidsmarkt[1]. Het volk eiste verandering en het kabinet kwam met een antwoord: de Wet, Werk en Zekerheid. Het doel van de WWZ was, zoals geformuleerd in 2013, het arbeidsrecht aan te passen aan de veranderende arbeidsverhouding in de samenleving[2]. Een nieuw evenwicht te vinden tussen flexibiliteit en zekerheid, waar werkzekerheid het uitgangspunt is. Het aanpassen van de ketenregeling speelde een belangrijk onderdeel in het bezorgen van de zekerheid. Werkgevers moeten immers, door de per 1 juli 2015 ingevoerde ‘flexwet’, één jaar eerder te beslissen of de werknemer een contract van onbepaalde tijd krijgt of niet.

Eén jaar na de invoering van WWZ heeft Nederland plots 17 miljoen arbeidseconomen. Ieder voelt de drang te vertellen dat ontslagrecht juist duurder en ingewikkelder is geworden, werknemers met een vast contract steviger in het zadel zijn komen te zitten en werkgevers meer dan ooit terughoudend zijn met het aanbieden van een vast contract. De bondscoach schiet in de verdediging. Minister Asscher kondigde recentelijk[3] aan dat de flexwet niet leidt tot minder vaste banen, op basis van de cijfers van CBS (eind 2015) zijn de vaste banen sinds de invoering van de WWZ gestegen met 5.000. Dit getal schiet in het niet in het kader van een beroepsbevolking van ruim 8 miljoen[4]. Wat minister Asscher niet verteld is dat het aantal mensen met flexibele overeenkomsten in diezelfde periode gedaald is met 29.000.Het is te vroeg om de balans definitief op te maken, maar er valt inmiddels wel het één en ander te zeggen. Het is immers duidelijk dat de meeste organisaties niet bereid om iemand eerder in vaste dienst te nemen[5]. Dat zien alle 17 miljoen arbeidseconomen ook.

Maar wat valt er te zeggen over de toekomst? Lifetime employment is niet meer van toepassing, maar een vast contract zit er tegenwoordig óók steeds minder in. Het is dan ook niet ondenkbaar dat we de begrenzing helemaal los laten en (steeds meer) gaan werken met projectcontracten.

[1] http://www.factorvijf.eu/wp/wp-content/uploads/2012/06/ManifestDutchDesign.pdf

[2] https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/33818_wet_werk_en_zekerheid

[3] http://www.nu.nl/ondernemen/4223849/cijfers-contracten-halen-kritiek-flexwet-onderuit.html

[4] http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/arbeidsmarkt-vogelvlucht/korte-termijn-ontw/vv-positie-werkkring-arbeidsduur-art.htm

[5] https://www.hrpraktijk.nl/topics/wet-werk-en-zekerheid/nieuws/aantal-vaste-contracten-toegenomen-na-wwz

#arbeidseconoom #salarisadministratie #arbeidsmarkt #WWZ #salaris

Featured Posts
Recent Posts